Torek, 9.10.2012 – Celjski dom ob 19.30

Kvartet saksofonov 4saxess                                              

Lev Pupis, sopran saksofon                                            

Oskar Laznik, alt saksofon                                            

Primož Fleischman, tenor saksofon                                

Dejan Prešiček, bariton saksofon

V svojem desetletnem delovanju, se je kvartet 4saxess oblikoval v pomembno komorno zasedbo v slovenskem glasbenem krogu, hkrati pa ima za seboj tudi številna gostovanja v bližnjih državah, kot so Hrvaška, Italija, Avstrija in Francija. Raznovrstnost izobrazbe članov kvarteta daje skupini širok glasbeni nazor in bogastvo izraznosti. Diplomirali so namreč v Ljubljani, Zagrebu in Frankfurtu, izpopolnjevali pa so se v Parizu, Bordeauxu in Bostonu. Prav ta raznolikost vpliva na medsebojno subtilno usklajevanje umetnikov, katerih cilj je edinstven glasbeni izraz. S tem izzivom se je kvartet 4saxess vedno znova spopadel na skupni poti iskanja zvoka skozi različne glasbene zvrsti. Rezultat so uspešna koncertna gostovanja na festivalih klasične in moderne glasbe, na katerih so poleg lastnih interpretacij skladb Mozarta, Bacha in Debussya izvajali tudi dela vodilnih slovenskih in hrvaških skladateljev.

Spored:  Nina Šenk, Ken Steen, Igor Lunder, Janez Gregorc, Izidor Leitinger

 

Torek, 6.11.2012 – Narodni dom ob 19.30

Ansambel za sodobno glasbo MD7

Umetniški vodja: Pavel Mihelčič

Matej Zupan, flavte

Jože Kotar, klarineti

Mihael Šuler, pozavna

Franci Krevh, tolkala

Luca Ferrini, klavir

Katja Krajnik, viola

Igor Mitrović, violončelo

Simon Krečič, dirigent

Ansambel MD7 v letošnjem letu praznuje 10-letnico svoje uspešne dejavnosti pod umetniškim vodstvom skladatelja Pavla Mihelčiča. Stalno zasedbo ansambla sestavlja sedem vodilnih slovenskih solistov. Ansambel v večini primerov izvaja skladbe napisane in posvečene prav zanj; znotraj navedene zasedbe pa lahko igra tudi v različnih kombinacijah. Samo ustanovitev ansambla so spodbudila povabila in naročila (novih) del tako iz Slovenije kot iz tujine. Odziv je bil velik, prav tako povpraševanje po nastopih ansambla na vodilnih festivalih zunaj slovenskih meja (Dunaj, Trst, Bukarešta, Dublin, Seul, Celovec, Zagreb). Za Ansambel MD 7 ustvarjajo ugledni domači in tuji skladatelji.

Spored: Janez Gregorc, Črt Sojar Voglar, Pavel Mihelčič, Tadeja Vulc, Lojze Lebič

 

Torek, 12.2.2013 – Celjski dom ob 19.30

Nadežda Tokareva, violina

Alexandra Verbitskaya, harfa

Solistka Moskovske Državne Akademske filharmonije in lauvreatka mednarodnih tekmovanj Nadežda Tokareva se je rodila v mestu Penza v Rusiji. Koncertira po vsej Rusiji in v več kot tridesetih državah po svetu (Evropa, Japonska, Koreja, Amerika ...) ter redno sodeluje na mednarodnih festivalih. Od leta 2002 je profesorica violine na Konservatoriju P. I. Čajkovskega v Moskvi. Njeno poustvarjanje je zabeleženo na številnih zgoščenkah. Alexandra Verbitskaya je začela igrati klavir in harfo na Konservatoriju v Sankt Peterburgu.  Zelo zgodaj je zmagovala na nacionalnih tekmovanjih in nadaljevala šolanje v Bruslju, Münchnu in Salzburgu. Njeno glasbeno pot je spremljal tudi sloviti dirigent Zubin Mehta, ki ji je poklonil harfo, nanizala pa je tudi vrsto nagrad na glasbenih tekmovanjih v ZDA, Bruslju, Dunaju, Padovi in Berlinu. Delovala je kot solistka harfistka v singapurskem simfoničnem orkestru in orkestru Marijinskega gledališča, od leta 2005 pa deluje kot harfistka in pianistka Orkestra Slovenske filharmonije.

Spored: Giuseppe Tartini, Nicolo Paganini, Gaetano Donizetti, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate

 

Torek, 9.4.2013 – Celjski dom ob 19.30

Simfonični orkester in Mešani zbor Akademije za glasbo v Ljubljani

Dirigent: Marko Letonja

Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani združuje študente vseh letnikov oddelkov za godala ter pihala, trobila in tolkala in predstavlja reprezentativni izvajalski korpus te ugledne slovenske visokošolske glasbeno-izobraževalne ustanove. V preteklih sezonah so med drugim z velikim uspehom gostovali v Avstriji, Nemčiji, Hrvaški, Srbiji, Italiji in Franciji, na elitnem festivalu »Young Euro Classic« v Berlinu pa so se po ocenah nemške glasbene kritike uvrstili med najboljše evropske mladinske simfonične orkestre. Mešani zbor Akademije za glasbo v Ljubljani, ki deluje pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika,sestavljajo študentje oddelkov za kompozicijo, dirigiranje, instrumente s tipkami, kitaro, glasbeno pedagogiko in sakralno glasbo. Svoje delo redno predstavljajo na letnih koncertih, zadnja leta v okviru Koncertnega abonmaja Akademije za glasbo. Glasbeniki Akademije za glasbo bodo nastopili pod vodstvom Marka Letonje, enega najuspešnejših slovenskih dirigentov, ki je trenutno umetniški vodja Tasmanskega simfoničnega orkestra v Avstraliji in šef dirigent Strasbourškega filharmoničnega orkestra v Franciji.

Spored naknadno

 

Torek, 14.5.2013 – Celjski dom ob 19.30

»Različnost tradicij«

Milena Lipovšek, flavta

Cristiano Alves, klarinet

Jure Hladnik, klarinet

Fabio Cury, fagot

Peter Whelan, fagot

Luiz Garcia, rog

Boštjan Lipovšek, rog

Kot že sam naziv koncerta napoveduje, bomo ob pričujočem programu priča velikim razlikam povsem drugačnih si kultur prostorov in osebnosti, v tem primeru glasbenikov... Med »našo« evropsko tradicijo, ki jo zastopata velikana Mozart in Beethoven so glasbeniki uvrstili dela, ki zastopajo južnoameriško, natančneje brazilsko tradicijo. Slovenski del zastopa Ipavčeva serenada, v originalu za godala, ki ji bomo tokrat prvič prisluhnili v drugačni preobleki, saj jo je posebej za to priložnost priredila za ansambel pihal Tadeja Vulc. Kot je raznolik program, tako zelo je barvita tudi zasedba ansambla. Brazilski del zastopajo trije izvrstni muziki, ki živijo in delujejo v Sao Paulu in Riu de Janeiru (Cristiano Alves, Fabio Cury in Luiz Garcia), poleg njih se je ansamblu na povabilo domačih glasbenikov odzval še irski fagotist Peter Whelan. Slovenski del ansambla zastopajo trije glasbeniki, solisti Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. S celotnim programom in ansamblom  želijo umetniki poudariti, da se tradicije, nekoč trdne vsaka zase v svojem prostoru in času, danes lahko dopolnjujeo in plemenitijo.

Spored: Wolfgang Amadeus Mozart, Heitor Villa Lobos, Fernando Morais, Benjamin Ipavec / Tadeja Vulc, Ludwig van BeethovenPridržujemo si pravico do spremembe programa.
 

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print