Petek, 23.10.2009 - Celjski dom ob 19.30

BASS CHORUS
Zoran Marković, Iztok Hrastnik, Uroš Lečnik, Janez Avšič in Branimir Vulić, kontrabasi

Kontrabasist Zoran Marković, izvrsten umetnik na tem večkrat zapostavljenem instrumentu, je združil več kontrabasov v ansambel in jim zaupal glasbo, komponirano za zbor, torej akorde ljudskih glasov. Kadar želimo umetnika najbolj pohvaliti, rečemo, da pod njegovimi prsti instrument poje, saj je glas najlepši instrument. Je muzikalni, zvočni in izrazni ideal, h kateremu upravičeno težijo vsi glasbeniki. Zoran Marković je za svoj zbor priredil nekatera najbolj znana in popularna zborovska dela srbske glasbe, na predstavitvi v Celju pa bodo člani ansambla, ki je do sedaj nastopal v Sloveniji, Srbiji, Italiji, Avstriji, Veliki Briitaniji in na Norveškem, predstavili še skladbe slovenskih skladateljev.
Spored: Stevan st. Mokranjac, Marko Tajčević, Dejan Despić, Helena Vidic, Primož Ramovš, Lojze LebičNedelja, 22.11.2009 - Narodni dom ob 19.30

Stefan Milenkovich, violina (ZDA / Italija)
Srebrenka Poljak, klavir (Hrvaška)

Violinist Stefan Milenkovich, ki je kot čudežni deček leta 1990 nastopil tudi v Celju, je danes svetovno znan violinist. Kot zmagovalec številnih tekmovanj je že v zgodnjih najstniških letih obiskal koncertne odre v več kot tridesetih državah ter pri šestnajstih letih v Mehiki odigral svoj tisoči koncert. Nastopa kot solist z vodilnimi svetovnimi orkestri, dirigenti in umetniki, kot so Lorin Maazel, Daniel Oren, Vladimir Fedoseyev, Lu Jia, En Shao, Placido Domingo, Lorin Maazel, Alexis Weissenberg, Yehudi Menuhin in Itzhak Perlman. Danes živi v Italiji in ZDA, kjer je izredni profesor na Univerzi v Illinoisu. Ob spremljavi ugledne hrvaške pianistke Srebrenke Poljak, bo na koncertu v Celju predstavil nekatere najbolj bleščeče virtuozne skladbe violinskega repertoarja.
Spored: Niccolò Paganini, Pablo de Sarasate, Peter Iljič Čajkovski, Maurice RavelTorek, 16.2.2010 - Celjski dom ob 19.30

KOMORNI TRIO (Avstrija)
Gabriel Lipuš, tenor
Roman Pechmann, harmonika
Ulrike Mattanovich, harfa

Gabriel Lipuš, Roman Pechmann in Ulrike Mattanovich imajo veliko skupnega. Vsi redno nastopajo doma in v tujini, delujejo kot profesorji na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu in predvsem radi eksperimentirajo na svojih instrumentih. V tej neobičajni zasedbi trije glasbeniki odkrivajo zanimiva področja novih zvokovnih možnosti in barvnih odtenkov, poustvarjajo novo glasbo domačih in tujih skladateljev, redka izvirna dela ter lastne priredbe znanih skladb skladateljev iz obdobja baroka, klasike in romantike.
Spored: Benjamin Britten, Wolfgang Jacobi, Milko Lazar, Aldo KumarČetrtek, 11.3.2010 - Celjski dom ob 19.30

LE TRIO DE POCHE (Francija)
Fabrice Ferez, oboa
Stéphane Philippe, klarinet
Christian Bouhey, fagot

Le Trio de Poche so leta 1991 ustanovili diplomanti Nacionalnega konservatorija v Lyonu. Ugledni glasbeniki nastopajo po vsej Evropi in so stalni gostje številnih komornih festivalov. Poleg celotnega repertoarja francoske glasbe za to zasedbo, so odprti za različne estetike ter redno naročajo in izvajajo tudi nove skladbe sodobnih ustvarjalcev. V zadnjem letu so z velikim uspehom nastopili kot solisti v krstni izvedbi Koncerta za pihalni trio in pihalni orkester Jacquesa Castérèdeja, njihova nova CD plošča s posnetki skladb Mozarta, Beethovna in Schuberta pa je ugodno ocenjena v vodilni ameriški glasbeni reviji American Record Guide. Člani tria so tudi profesorji na konservatorijih v Besançonu, Annemasseju in Dijonu, od leta 2002 pa delujejo tudi kot predavatelji na mednarodnih tečajih v Comblouxu.
Spored: Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Jacques Ibert, Alexandre Tansman, Darius MilhaudTorek, 20.4.2010 - Narodni dom ob 19.30

Marcos Fink, basbariton
Nataša Valant, klavir

Marcos Fink je na Univerzi v Buenos Airesu diplomiral na Fakulteti za agronomijo in na isti ustanovi poučeval agrarno zoologijo. Prve pomembne solistične nastope je imel kot član Argentinskega polifonskega zbora in Bachove akademije v Buenos Airesu. Leta 1988 je prejel štipendijo Shell Argentina, ki mu je omogočila študij v Londonu. Leta 1990 je debitiral v Salzburgu, dve leti pozneje pa se je odločil za svobodni umetniški poklic. Sodeluje z vodilnimi dirigenti in orkestri ter nastopa po vsem svetu. Za interpretacijo Schubertovega ciklusa Zimsko popotovanje sta leta 1998 skupaj z Natašo Valant prejela zlatega Orfeja, ki ga podeljuje pariška Academie du disque lyrique, leto dni kasneje pa tudi nagrado Prešernovega sklada. Nataša Valant je bila korepetitorka zbora Consortium musicuma, Opere SNG Ljubljana in Slovenskega komornega zbora. Koncertno se udejstvuje kot pianistka – spremljevalka naših vodilnih vokalnih solistov.
Spored: Slovenski in argentinski samospev

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print