Torek, 10. oktober 2017 - Celjski dom ob 19.30

Trobilni ansambel Slovenske filharmonije

Tibor Kerekeš, Gregor Turk, Dejan Glamočak inBlaž Avbar, trobente

Jože Rošer inMaja Burger Zgonc, rogova

Domen Jeraša, Žan Tkalec in Wolf-Hagen Hoyer, pozavne

Rok Vilhar, tuba

Matevž Bajde, tolkala

Trobilni ansambel Slovenske filharmonije - TASF je nastal leta 2002 na pobudo trobilcev Orkestra Slovenske filharmonije v želji po umetniškem napredku, ki ga najbolj oplemeniti ravno komorno muziciranje. Od samih začetkov ansambel posega po repertoarju priredb različnih stilnih obdobij in po izvirnih skladbah za trobila. TASF je nanizal številne uspešne projekte, v zadnjih letih pa svoje delovanje nadgrajuje s samostojnim ciklom v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Doslej se je sestav predstavil na koncertih in festivalih po Sloveniji in tujini, posnel tri zgoščenke in sodeloval z uglednimi umetniki, kot so Allen Vizzutti, Lojze Kranjčan, Roger Bob in Reinhold Friedrich.

Spored:

Johann Sebastian Bach, prir. Lars Karlin: Tokata v d-molu

Nenad Firšt: Fast for Tasf

Andrew Boysen: Celebration in Brass

Jean François Michel: Eastwind

Tomaž Habe: Vandrovec / Triste

George Gershwin, prir. Alan Fernie: Strike up the Band

Jim Parker: A Londoner in New York

Jože Žitnik: Blues for Mr. James

 

Torek, 14. november 2017- Celjski dom ob 19.30

Godalni kvartet Accademia

Jan Gričar, saksofon

Mojca Fortin in Beti Bratina, violini

Gea Pantner Volfand, viola

Zoran Bičanin, violončelo

Jan Gričar sodi med najuspešnejše mlade slovenske glasbenike. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je študiral pri profesorjih Matjažu Drevenšku in Mihi Rogini, magistrski študij pa je zaključil na prestižnem Pariškem glasbenem konservatoriju v razredu svetovno znanega profesorja Clauda Delangla. Kot solist in komorni glasbenik nastopa na glasbenih odrih po Sloveniji, Evropi in na Japonskem. Je laureat in nagrajenec številnih mednarodnih in državnih tekmovanj. Godalni kvartet Accademia so leta 2009 ustanovili takrat študentje profesorja komorne igre Tomaža Lorenza, danes vodilni slovenski komorni poustvarjalci. Kvartet se je hitro uveljavil na najprestižnejših odrih v regiji in redno koncertira po Sloveniji, Srbiji, Italiji, Švici, na Hrvaškem in Madžarskem.

Spored:

Benjamin Britten: Phantasy Quartet, op. 2

Matej Bonin: Momentum II

Johannes Brahms: Kvintet, op. 115

 

Torek, 16. januar 2018 - Narodni dom ob 19.30

Schubertov oktet

Maximiliano Martin, klarinet

Žarko Perišić, fagot

Boštjan Lipovšek, rog

Alexander Janiczek inTanja Sonc, violini

Ribal Molaeb, viola

Timo Veikko Valve, violončelo

Iztok Hrastnik, kontrabas

Hornist Boštjan Lipovšek kot solist in komorni glasbenik deluje po celem svetu. Mednarodno zasedbo, ki jo je izbral za tokratni koncert, je navdahnil Oktet Franza Schuberta, tako kot že prej Jeana Françaixa, ki je pod vtisom tega dela ustvaril skladbo v Schubertovem duhu za enako zasedbo. Ob Alexandru Janiczeku, nekdanjemu koncertnemu mojstru Camerate Salzburg in Škotskega komornega orkestra, bo nastopila naša mlada violinistka Tanja Sonc, zaželena gostja koncertnih odrov. Violist Ribal Molaeb je libanonski glasbenik, ki je na povabilo Daniela Barenboima deloval v orkestru Zahodno-vzhodni divan. Finski violončelist Timo Veikko Valve je solist Avstralskega komornega orkestra, kontrabasist Iztok Hrastnik pa je že vrsto let član Dunajskih filharmonikov. Pihalni del zasedbe poleg Boštjana Lipovška tvorijo še klarinetist Maximiliano Martín, solo klarinetist Škotskega komornega orkestra ter hrvaški fagotist Žarko Perišić, solist Simfoničnega orkestra hrvaške RTV.

Spored:

Jean Françaix: Oktet za klarinet, rog, fagot in godala "A huit"

Franz Schubert: Oktet v F-duru, D 803

 

Torek, 20. marec 2018 - Celjski dom ob 19.30

Budimpeštanski kvartet saksofonov

Bence Szepesi, Levente Puskás, Bernát Tószegi inMarcell Horváth

Kvartet saksofonov 4Saxess

Lev Pupis, Oskar Laznik, Primož Fleischman inDejan Prešiček

Po več kot 2.000 koncertih po vsem svetu, ostaja Budimpeštanski kvartet saksofonov, ki so ga pred 22. leti ustanovili takratni študenti Akademije Franza Liszta, eden najprepoznavnejših madžarskih ansamblov. Izdali so že 11 albumov, zmagali na prestižnih tekmovanjih v Nemčiji in Italiji, leta 2009 pa so prejeli nagrado Artisjus za vrhunske interpretacije sodobne glasbe. Člani kvarteta redno sodelujejo z uglednimi domačimi in tujimi umetniki, na koncertu v Celju pa bodo nastopili s Kvartetom saksofonov 4Saxess, moderno klasično glasbeno skupino, ki se poleg izvajanja klasičnih in avantgardnih kompozicij rada spoprijema tudi z drugimi glasbenimi žanri, kot so etno, jazz in crossover. Kvartet nastopa na festivalih in koncertih po Sloveniji, Srbiji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji, Franciji in ZDA, največkrat pa izvajajo dela, napisana ali prirejena izključno za 4Saxess, zato skupina stalno sodeluje s skladatelji in aranžerji.

Spored:

Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura k operi Don Giovanni

Joseph Haydn: Simfonija št.92,  "Oxfordska"

Igor Lunder: Zeleni Jure

Aldo Kumar: Istrion

Modest Petrovič Musorgski: Slike z razstave

 

Torek, 8. maj 2018 - Narodni dom ob 19.30

Duo Claripiano

Dušan Sodja, klarinet

Tatjana Kaučič, klavir

Pianistka Tatjana Kaučič in klarinetist Dušan Sodja sta ustanovila Duo Claripiano leta 1994. Od tedaj ju ljubezen ne povezuje samo v skupnem življenju temveč tudi v glasbi. Na njuni poti so ju spremljali odlični mentorji za komorno glasbo: fagotist Božidar Tumpej, skladatelj Ivo Petrić in  pianist Anthony Spiri, pri katerem sta se izpopolnjevala v razredu podiplomantov komorne glasbe na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Oba sta diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo in magistrirala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Koncertna pot ju je nato vodila od Stockholma, Edinburgha, Salzburga, Prage, Ljubljane do Beograda in Erevana. Prijateljevanje s slovenskimi skladatelji je vzpodbudilo nastanek številnih skladb za klarinet in klavir (Petrić, Ramovš, Šivic, Matičič, Lebič, Rančigaj, Kopač, Firšt, Šavli, Šuklar, Sojar Voglar). Posnela sta že pet CD plošč, od leta 2011 pa sta se na Svetovnih srečanjih klarinetistov “ClarinetFest” predstavila z recitali v Los Angelesu, Assisiju in Madridu.

Spored:

Bela Bartók: Romunski ljudski plesi

Tadeja Vulc: Oblaki so rudeči in Petelinček je zapieu

Manuel de Falla: Canciones populares Españolas

Jani Golob: Tri prekmurske ljudske pesmi

Carlos Guastavino: Tonada y Cueca

Helena Vidic: Kresna

Witold Lutosławski: Pet plesnih preludijev

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print