Razstava
Razstava

Na Starem gradu Celje je v Stolpu nad Pelikanovo potjo zaživela stalna razstava Platno življenja dinastije Celjskih. Gre za izjemno zanimivo ambientalno postavitev v treh etažah grajskega stolpa, ki bo obiskovalcem razkrila grajsko življenje sredine 15. stoletja. Pohištvo, orožje in drobni predmeti, izdelani na podlagi materialnih in slikovnih virov, poustvarjajo utrip srednjeveškega vsakdanjika. Na ogled bo vojaški kotiček z raznovrstnimi kosi orožja in opreme, skriptorij minoritskega meniha kronista ter oskrbnikova soba, bivalni prostor plemiča.

O razstavi Platno življenja dinastije Celjskih

Obdobje prve polovice in sredine 15. stoletja se na Slovenskem povezuje z vzponom in propadom ene od zadnjih pomembnih plemiških rodbin na naših tleh, Celjskimi grofi in knezi. Dinastija, ki se je povzpela v kroge visokega evropskega plemstva, je svoj dvor in mesto Celje postavila na zemljevid Evrope ter s tem na široko odprla vrata sočasnim kulturnim in umetnostnim vplivom. Raznoliko srednjeveško življenje je izpričano v arhitekturnih ostalinah in predmetnih najdbah, od katerih so številne na ogled v muzejskih zbirkah. Muzejski predmeti, katerih podoba ne skriva sledi pretečenega časa, ki s poškodbami, odlomi in patino načenja izvirno materijo, nam govorijo s svojo avtentično pristnostjo, a ostajajo zaprti v vitrine. V želji, da bi nadgradili vrednost dragocenih muzejskih predmetov, ki so se nam ohranili, je bila v stolpu celjskega gradu, največjega srednjeveškega kompleksa pri nas, zasnovana ambientalna postavitev rekonstruiranega interjerja. Predmete in oblačila združuje v scensko predstavitev, ki obiskovalcem vzbudi občutek, da so stopili nazaj v času. Sprehod skozi tri etaže, kjer so predstavljeni ambienti grajske postojanke s tipično opremo poznega srednjega veka, prikliče vzdušje nekega vsakdanjika izpred skoraj 600 let. Izbrano socialno okolje omogoča portretiranje različnih segmentov grajskega življenja - vojaškega, učenega in gosposkega; razstavljeno pohištvo, bojna oprema in drobni predmeti pa v interjerju zaživijo v svoji vlogi »vsakdanjih stvari«. Vsak predmet ali kos obleke je replika, izdelana na podlagi raziskav materialnih in slikovnih virov ter podvržena kritični presoji spoznanj različnih strok, kar zagotavlja zgodovinsko natančnost in korektno materialno predstavitev preteklosti za obiskovalca. Skozi izdelavo replik se približujemo razumevanju postopkov, tehnologij in spretnosti, ki so bile potrebne za izdelavo originalnih predmetov in ohranjamo stik s preteklostjo, z vzpostavitvijo scenskega grajskega interjerja pa skušamo obiskovalcem posredovati pristna občutja in zgodbo o življenju v izbranem zgodovinskem obdobju. 

 

Razstavo je omogočil in finančno podprl Zavod Celeia Celje, izvedlo pa Društvo ljubiteljev srednjega veka Druščina Zlate ostroge.

 

Vsebinska zasnova razstave: Irena Gorenšek. Vodji / koordinatorki projekta: Snežana Gabrovec, Zavod Celeia Celje ter Irena Gorenšek, Druščina Zlate ostroge. Sodelavci: Tina Balant, Blaž Berlec, Joc Čudovan, Martin Fujan, Ajda Mladenovič, Jurij Mikuletič, Gorazd Žagar. Gradiva in viri: Tina Balant. Izdelava replik: Blaž Berlec, Arma Bohemia, Joc Čudovan, Das Ritterhaus, Maja Ferkol, Kokoszowa Manufaktura, Landsknecht Emporium, Matuls, Medieval Design, Medieval Market, Pavel Moc, Naturaland, Outfit4Events, Marjan Petač, Plexi ART d.o.o., Janez Prepadnik, Reenactors.de, Mihail Ska, The Knight Shop, Dušan Zavšek, Wild Armoury, Zeughaus. Izdelava kostumov: Irena Gorenšek. Priprava slikovnega gradiva: Jurij Mikuletič, Martin Fujan. Podpora in pomoč: Pokrajinski muzej Celje (kustosinja mag. Rolanda Fugger Germadnik), Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Celje (konservatorka Nataša Podkrižnik).

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print