Priznanja 2018
Priznanja 2018

Mestna občina Celje bo v torek, 6. februarja 2018, ob slovenskem kulturnem prazniku v Narodnem domu pripravila slovesnost na kateri bo osrednja govornica Danijela Brišnik, vodja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije – Območna enota Celje in dobitnica Steletovega priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva. Letos bodo na prireditvi drugič podeljena tudi priznanja Celjske zvezde za dosežke na področju kulture, ki jih podeljujejo kolegij direktorjev javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveza kulturnih društev Celje in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Celje. Priznanje celjske zvezde za življenjsko delo bo na slovesnosti prejela književnica in likovna umetnica Lilijana Praprotnik Zupančič – Lila Prap. Priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih pa bosta prejela akademski slikar in večmedijski sodobni umetnik Mark Požlep ter pesnik, igralec, mentor in organizator Kristian Koželj.   

Priznanja Celjske zvezde se letos drugič podeljujejo ustvarjalcem in skupinam oz. pravnim osebam za uspešno delo in pomembne dosežke s področja kulture, ki so pomembno prispevali k prepoznavnosti Celja v širšem prostoru ali so s svojim delom pripomogli, da se mesto razvija kot prostor, ki je odprto za različne umetniške forme in kulturne prakse. Letos je komisija za podelitev priznanj v sestavi predsednika Slavka Pezdirja in članov komisije Nevenke Šivavec, Matjaža Brežnika, Nenada Firšta in dr. Aleksandra Žižka po temeljiti razpravi o vseh predlaganih kandidatih ter z javnim glasovanjem sprejela sklep, da podeli eno priznanje za življenjsko delo ter dve priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih. Priznanje celjske zvezde za življenjsko delo prejme književnica in likovna umetnica Lilijana Praprotnik Zupančič – Lila Prap.  Priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih pa prejmeta akademski slikar in večmedijski sodobni umetnik Mark Požlep ter pesnik, igralec, mentor in organizator Kristian Koželj.

           

Foto: arhiv umetnice                         Foto: Uroš Hočevar, arhiv SLG Celje      Foto: Barbara Poček

Na javni poziv za podelitev priznanj je komisiji v predpisanem roku predložilo svoje pobude sedem predlagateljev, ki je v presojo ponudilo osem kandidatov. Med sedmimi predlagatelji je bilo šest pravnih oseb in en posameznik. Za priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo so bili predlagani štirje posamezniki. Za dve priznanji Celjske zvezde za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih pa so bili predlagani trije posamezniki in ena pravna oseba.

Priložene so pisne utemeljitve za posamezne prejemnike nagrad, ki jih je pripravil predsednik Komisije za podelitev priznanj Celjske zvezde Slavko Pezdir: 

Datoteke:

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print