Sobota, 17.11.2012 – Celjski dom ob 19.00

NAJSTFEST

Glasbene mladine po vsem svetu že vrsto let pripravljajo festivale s skupnim imenom Imagine, ki dajejo priložnost mladim, še neuveljavljenim glasbenikom, da v živo predstavijo svoje glasbene repertoarje. Na odrih se tako vrstijo izvajalci iz različnih glasbenih, pa tudi kulturnih, etničnih in jezikovnih okolij. Pri nas smo ta festival poimenovali NAJSTFEST, namenjen pa bo nastopom izbranih posameznikov in skupin glasbenikov, starih od 13 do 19 let, ki igrajo različne zvrsti glasbe. S festivalom želimo pri mladih glasbenikih ne glede na glasbeno zvrst spodbuditi predvsem njihovo ustvarjalnost, avtorski pristop in izvirni koncept nastopa. Namen festivala je tudi spoznavanje in razumevanje različnih glasbenih zvrsti ter spodbujanje strpnosti s pomočjo glasbe.

 

Torek, 22.1.2013 – Celjski dom ob 20.00

GODART

GodArt je najnovejši projekt znanega dinamičnega dua – pianista Jureta Godlerja in violončelista Tilna Artača, ki sta v širši javnosti poznana kot odlična komedijanta, imitatorja in glasbenika. Pri svojem delu združujeta tri temeljna področja zabavništva: GLASBO, HUMOR in ČAROVNIJE. V njunih predstavah smo tako priča prefinjenemu humorju in iluzijam, ki so vpete v vsebino ter združitvi klasične glasbe z pop-modernim slogom.Vas zanima, kako se obnašati na koncertu klasične glasbe? Bi radi izvedeli nekaj več o klasični operi in prislunili pravi operni primadoni? Ali si drznete prisluhniti, kako Beatli, Michael Jackson, Britney Spears ali Lady GaGa zvenijo na originalen klasičen način? Vse to in še mnogo več vam razkrije GodArt.

 

Sreda, 10.4. – Nedelja 14.4.2013 – Celjski dom, Stari grad Celje, Mestni park

30. MEDNARODNI MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL CELJE 2013

Prva zamisel o združevanju mladinskih zborov je vzniknila leta 1935 v Društvu pevovodij mladinskih zborov v Slovenskih Konjicah. Leta 1946 se je ideja udejanila v prvem množičnem koncertu mladih pevcev, poimenovanem "Praznik mladinske pomladi". Jurče Vreže, ki je prevzel vlogo prvega dirigenta edinstvenega množičnega koncerta, je pred Prothasijevim dvorcem v Celju vodil 3000 mladih pevcev. Ustvarjen je bil I. Mladinski pevski festival. Pevska manifestacija je v letih 1946 do 1961 začela preraščati lokalni značaj, leta 1963 je privabila tudi mlade pevce iz tujine, festival je postal bienalnega in tekmovalnega značaja. Festival, ki se je nadaljeval v novi državi Sloveniji, je svojemu nazivu je uradno dodal predpono Mednarodni mladinski pevski festival. Vabilu za sodelovanje so se poleg slovenskih zborov odzivali tudi zbori iz Evrope, prepevali so mladi iz Italije, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Srbije, Portugalske, Rusije, Litve, Češke, Slovaške, Madžarske, Irske, Belarusije, Ukrajine, Romunije, Bolgarije, Poljske, Estonije, Švedske, Velike Britanije, Moldavije, Izraela…. Mednarodni mladinski pevski festival je odmevna prireditev mladinskega zborovstva. Dolgoletno vztrajanje in izdelana programska usmeritev dajeta temu dogodku pomembno mesto v slovenskem in evropskem prostoru, nastop na taki prireditvi pa nudi zborovodjem in zborom vabljivo priložnost za uveljavitev.

Na jubilejnem, 30. Festivalu bodo prepevali zbori iz Slovenije in tujine, pester tekmovalni in spremljevalni program pa bo svoj višek dosegel na zaključnem koncertu združenih domačih in tujih zborov, ki bo, po nekaj letih, ponovno v Mestnem parku.

 

Torek, 11.5.2013 – Celjski dom ob 19.00

AFRIKANDO

AFRIKANDO je medgeneracijski, multikulturni glasbeni projekt, ki želi meščane Celja vseh starosti (od predšolskih otrok, osnovnošolcev, dijakov in odraslih) povezati v procesu spoznavanja (predvsem) zahodnoafriške glasbene tradicije ter jo v obliki koncerta, na katerem se bodo Celjanom pridružili tudi glasbeniki iz Zahodne Afrike ter zbor afriških priseljencev in njihovih potomcev v Sloveniji, Sankofa, predstaviti tudi širši javnosti. Koncept projekta avtorice Hane Mačkovšek Šloser sledi ideji sodobne etnomuzikologije, da je na glasbo mogoče (in potrebno) gledati in jo doživeti kot proces in produkt. Spoznavanja zahodnoafriške glasbene tradicije in posameznih spremljevalnih dogodkov (potopisi, socio-kulturne delavnice ozaveščanja in kritičnega vrednotenja stereotipov o Afriki, delavnice afriških glasbenikov in plesalcev ter podobno) bo potekalo skozi celotno sezono 2012/13, zaključil pa se bo s skupnim koncertom vseh sodelujočih.

 

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print