Četrtek, 10. 10. 2013 – Celjski dom ob 19.30
Ansambel Festine Brass

Jure Gradišnik, trobenta
Franc Kosem, trobenta
Mihajlo Bulajić, rog
Mihael Šuler, trombon
Johannes Ogris, tuba

Ansambel Festine Brass sestavljajo solisti Simfonikov RTV in Slovenske filharmonije ter profesorji na Akademiji za glasbo v Ljubljani in na Deželnem konservatoriju v Celovcu. V eno najbolj poznanih oblik komornega muziciranja za trobila je glasbenike nagovorilo vabilo v poseben programski cikel z imenom Festine Brass, ki ga je Društvo Delavnica priredilo v letih 2012 in 2013. Ansambel združuje želja po žlahtnem komornem muziciranju in odkrivanju neizmernega bogastva literature za to zasedbo.
Spored: Nina Šenk, Georg Friedrich Händel, Victor Ewald, Leonard Bernstein, Enrique Crespo

Torek, 12. 11. 2013 – Narodni dom ob 19.30
Juan Vasle, basbariton
Ivan Vombergar, klavir

Juan Vasle se je rodil v Buenos Airesu v Argentini, kjer je pridobil pevsko diplomo na Visokem inštitutu za umetnost gledališča Colón. Leta 1988 je bil finalist na Mednarodnem pevskem tekmovanju Luciana Pavarottija v Filadelfiji v ZDA. Od leta 1990 je član solističnega ansambla ljubljanske Opere SNG, kjer je pel vrsto pomembnih vlog. Gostoval je po vsej Evropi, Severni in Južni Ameriki ter v Avstraliji. Leta 2010 je prejel Betettovo nagrado za umetniške dosežke na področju poustvarjalne glasbene umetnosti. Pianist Ivan Vombergar je rojen v Buenos Airesu, študij klavirja pa je končal na konservatoriju v Moronu v razredu prof. Nilde Somma. Leta 1997 je kot korepetitor, zborovski in operni dirigent diplomiral na Visokem inštitutu za umetnost v Teatru Colon, kjer je sodeloval v opernih delavnicah in v mladinskih predstavah. Od leta 2003 je umetniški sodelavec in korepetitor na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
Spored: Carlos Guastavino, Sebastian Piana, Carlos Gardel, Alfredo Le Pera, Alberto Ginastera, Jaime Ovalle, Hekel Tavares, Marjan Kozina, Josip Pavčič, Zorko Prelovec, Niko Štritof

Nedelja, 1. 12. 2013 – Glasbena šola Celje ob 19.30
Ruth Morley, flavta
Scott Mitchel, klavir

Ruth Morley je študirala na Kraljevi škotski akademiji za glasbo. Kot solistka in komorna glasbenica nastopa na koncertih in pomembnih festivalih po vsej Evropi. Je ustanovna članica Škotskega tria flavt in umetniški vodja Škotske mednarodne poletne šole za flavto. Umetnica posebno pozornost posveča sodobni glasbi. Premierno je izvedla več skladb vodilnih evropskih skladateljev, kot so Thea Musgrave, Sally Beamish, Gordon McPherson, David Fennessy in Edward McGuire. Pianist Scott Mitchel veliko nastopa kot komorni glasbenik in korepetitor po vsej Veliki Britaniji, Evropi, Južni Ameriki in na Bližnjem vzhodu. Ustanovil je festival Cantilena na otoku Islay. Ruth Morley in Scott Mitchel sta profesorja na Kraljevem škotskem konservatoriju v Glasgowu, skupaj pa koncertirata že vrsto let.
Spored: Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Reinecke, Sergej Prokofjev

Torek, 14. 1. 2014 – Celjski dom ob 19.30
Godalni kvartet Gironcoli

Cristian Ruscior, violina
Georgiana Muraru, violina
Tamara Štajner, viola
Liina Leijala, violončelo
Gironcoli kvartet so ustanovili štirje mladi, mednarodno delujoči solisti, ki so se spoznali med študijem na Dunajski univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. Ansambel so poimenovali po enem najbolj priznanih sodobnih avstrijskih umetnikov, slikarju in kiparju Brunu Gironcoliju, katerega delo vsi štirje glasbeniki močno cenijo. Kvartet je z velikim uspehom debitiral v umetnostni galeriji CastYourArt na Dunaju. Uspešnemu glasbenemu debutu je sledila prva nagrado na Mednarodnem tekmovanju za komorno glasbo na Bledu in povabilI na mednarodni glasbeni Festival ISA in na znameniti Salzburški festival. Z letošnjo jesenjo se Gironcoli kvartet pridružuje mednarodni glasbeni instituciji ECMA (Evropska akademija za komorno glasbo). Mladi glasbeniki bodo v letošnjem letu tako koncertirali ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Franciji, Grčiji, Hrvaški, Avstriji ter na Finskem.
Spored: Béla Bartók, Christoph Ehrenfellner, Antonin Dvořak

Torek, 25. 3. 2014 – Narodni dom ob 19.30
Petar Milić, klavir
Petra Milića strokovna javnost uvršča med najboljše slovenske pianiste v mednarodnem merilu. Umetnik, ki je študiral v Ljubljani in v Berlinu, je že v času študija postal zmagovalec mednarodnega tekmovanja Nikolaja Rubinsteina v Parizu ter dobitnik študentske Prešernove nagrade. Petar Milić se je rodil v Kranju, kjer se je s sedmimi leti pričel učiti klavir. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Janeza Lovšeta. Dodatno se je izobraževal pri priznanih mednarodnih mojstrih, kot so Arbo Valdma, Igor Lazko, Daniele Alberto, Pascal Devoyon in Elena Lapitskaja. Podiplomski študij je končal na Visoki šoli za umetnost v Berlinu, v razredu prof. Klausa Hellwiga. Petar Milić ima za seboj številne samostojne solistične koncerte po vsej Sloveniji. Koncertiral je  v Parizu, Berlinu, Hannovru, Bruslju, Bratislavi in Ženevi. Lani je pri založbi ZKP RTV Slovenija izšla njegova nova zgoščenka izključno z deli F. Chopina, za katero je prejel odlične kritike.
Spored: Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Lucijan Marija Škerjanc, Fryderyk Chopin

Torek, 6. 5. 2014 – Stari grad Celje ob 19.30
Saksofonski orkester SOS
Lev Pupis, Petra Horvat, Rok Volk, Jovana Joka, Melinda Urh, Mitja Žerjal, Aleš Logar, Betka Bizjak Kotnik, Irena Šmid, Tomaž Nedoh, Gorazd Topolovec, Larisa Marjanovič, Ivor Reljić, Dejan Prešiček in Matjaž Drevenšek
Saksofonski orkester SOS je nastal na pobudo mojstra Roberta Buttusa, ki je tudi snovalec nove znamke saksofonov – Sequoia. Članice in člani orkestra so uveljavljeni saksofonisti iz Hrvaške in Slovenije, ki v svojih okoljih in tudi širše delujejo kot pedagogi, aktivni in uspešni pa so tudi kot solisti, aranžerji, skladatelji, jazzovski in komorni glasbeniki. Saksofonski orkester SOS želi publiki posredovati odlično glasbo, pa naj gre za transkripcije mojstrovin klasične glasbe, originalna in nova dela ali pa za jazzovske standarde in zvok bigbandov. Ena glavnih posebnosti orkestra je zagotovo dejstvo, da nima dirigenta, glasbeniki pa so prepričani, da je ravno to njihova prednost, saj kljub svoji številčnosti uspejo zadržati idejo komornega muziciranja in skupnega cilja – razvajati svojo publiko.
Spored: Johann Sebastian Bach, Franz Danzi, Vid Pupis, Dimitrij Šostakovič, Duke Ellington, Thelonious Monk
 

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print