KONCERTNI ABONMA 2008/2009

Torek, 30.9.2008 - Celjski dom ob 19.30

Ljubljanski madrigalisti

Komorni zbor Ljubljanski madrigalisti repertoarno posega v vse zvrsti in obdobja zborovske glasbe, z enako zavzetostjo poustvarja izvirno slovensko zborovsko pesem in glasbo iz svetovne vokalne zakladnice. Zato večinoma nastopa a capella, sodeloval pa je tudi pri izvedbah vokalno-instrumentalnih del s Simfoniki RTV Slovenija. Pod vodstvom Matjaža Ščeka, Walterja Lo Nigra in Andreje Martinjak je zbor osvojil več nagrad na domačih in tujih tekmovanjih, koncertiral po Sloveniji, Avstriji, Italiji, Hrvaški in Nizozemski ter posnel sedem CD plošč.V letu medkulturnega dialoga in v počastitev obletnice velikana Primoža Trubarja, so Ljubljanski madrigalisti pripravili poseben program slovenske sakralne vokalne glasbe, katerega poudarek so skladbe oziroma stare protestantke liturgične pesmi, dopolnjene s sakralnimi skladbami ostalih slovenskih skladateljev, tako renesančnih kot modernih. Med protestantskimi glasbeniki, ki so delovali na našem ozemlju je Wolfgang Striccius še posebno zanimiv, saj je edini, čigar dela so se ohranila. Harmonizacija in obdelava originalnega napeva ostalih slovenskih avtorjev pa zaokrožuje in osvetljuje slogovno usmeritev glasbe v okviru protestantskega gibanja. Tako je poleg del Stricciusa v koncertnem programu sprva vedno originalni napev, ki mu sledi obdelava skladateljev Ivana Florjanca, Janeza Močnika, Isaaca Poscha, Marjana Lipovška, Matije Tomca in drugih.


Sreda, 22.10.2008 - Narodni dom ob 19.30

David Hall Johnson, violina
Nina Prešiček, klavir

 
Angleški violinist David Hall Johnson je študiral v Manchestru pri prof. Bronislawu Gimplu. Svoje znanje je dopolnjeval pri Lukasu Davidu in v razredu Tiborja Varge. Leta 1980 se je preselil v Köln in postal član orkestra Gorzenich. Kmalu potem je postal član Märklovega kvarteta, s katerim je nastopal več kot deset let. V zgodnjih devedesetih letih je bil ustanovitelj in član Art kvarteta, s katerim je izvajal predvsem špansko glasbo. Vsa leta je David Johnson dejaven kot komorni glasbenik in kot solist. Nastopa po Evropi, ZDA, Indiji in Južni Ameriki. Nina Prešiček je leta 2000 diplomirala in končala podiplomski študij na visoki šoli za glasbo v Stuttgartu v razredu prof. Wolfganga Bloserja. Podiplomsko izpopolnjevanje je končala tudi na Nacionalnem konservatoriju v Toulousu v razredu Thérèse Dussaut. Izpopolnjevala se je še na mojstrskih tečajih pod mentorstvom Jörga Demusa, Arba Valdme in Johna Perryja. Letos ji je bila dodeljena prestižna štipendija internacionalne fundacije Nadia in Lili Boulanger v Parizu. Nina Prešiček je večkratna nagrajenka domačih in tujih tekmovanj, kot solistka in komorna glasbenica pa redno nastopa po Evropi, ZDA, Kanadi in Južni Ameriki.
Spored: Mozart, Elgar, Ravel, Svete.


Torek, 11.11.2008 - Narodni dom ob 19.30

Gottlieb Wallisch, klavir

 
Pianist Gottlieb Wallisch velja za enega izmed vodilnih avstrijskih glasbenikov mlajše generacije. V sezoni 2001/2002 je bil izbran v prestižni mednarodni ciklus "Rising Star", ki mu je omogočil koncertiranje pri najbolj uglednih koncertnih prirediteljih na svetu. Kot solist je Gottlieb Wallisch nastopil med drugim že pod taktirko Giuseppeja Sinopolija, Sir Nevilla Marrinerja, Dennisa Russell-Daviesa, Kirila Petrenka in Yehudia Menuhina. Na solističnih recitalih se je predstavil v uglednih dvoranah kot so londonski Wigmore Hall, newyorški Carnegie Hall, züriška Tonhalle in dunajski Musikverein ter Konzerthaus.
Spored: Haydn, Debussy, Ravel.


Torek, 13.1.2009 - Narodni dom ob 19.30

Henryk Błażej, flavta
Teresa Kaban, klavir

 
Henryk Blazej in Tereza Kaban sta poljska glasbenika. Diplomirala sta na krakovski Glasbeni akademiji. Že v času študija sta kot talentirana solista koncertirala na Poljskem in v šestnajstih evropskih državah, na Bližnjem in Daljnem Vzhodu ter v ZDA. Od leta 1981 redno nastopata na skoraj vseh najpomembnejših koncertnih odrih v Veliki Britaniji. Kot solista in člana komornih zasedb sta imela številne nastope tako na poljskih, kakor tudi na tujih radijskih in televizijskih postajah. Med letoma 1991 in 1995 sta bila umetniška direktorja Mednarodnega glasbenega festivala v Sandomirzu, od leta 1994 pa sta direktorja glasbenega festivala v Tarnowu.
Spored: Mozart, Chopin, Dvořak, Dobrzyński, Gorecki, Lutoslawski.


Torek, 10.2.2009 - Celjski dom ob 19.30

Pihalni kvintet Slowind

 
Aleš Kacjan, flavta
Matej Šarc, oboa
Jurij Jenko, klarinet
Paolo Calligaris, fagot
Metod Tomac, rog

Pihalni kvintet Slowind sestavljajo solisti Simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije in sodi med vodilne slovenske ansamble. Njegov repertoar obsega (redke) dobre skladbe iz klasičnega in romantičnega obdobja, največ pozornosti pa posvečajo delom 20. stoletja, s katerimi tudi največ in najraje nastopajo na pomembnih festivalih ter koncertih doma in na tujem, v Ljubljani pa prirejajo lastni komorni ciklus Festival Slowind. Za svoje delovanje je kvintet Slowind prejel visoke nageade in priznanja, med drugim leta 1999 Župančičevo nagrado in leta 2003 nagrado Prešernovega sklada.
Spored: Mozart, Globokar, Šenk, Nielsen.


Sreda, 22.4.2009 - Celjski dom ob 19.30

Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani

 
Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani združuje študente vseh letnikov oddelkov za godala, pihala, trobila in tolkala in predstavlja reprezentativni izvajalski korpus te ugledne slovenske visokošolske glasbeno-izobraževalne ustanove, ki letos praznuje šestdesetletnico ustanovitve. Orkestrov repertoar obsega temeljna simfonična in koncertantna dela vseh stilnih obdobij, posebno skrb pa ansambel namenja sodobni slovenski simfonični glasbi. Z zahtevnim in slogovno raznolikim repertoarjem je Simfonični orkester Akademije za glasbo doslej sodeloval s številnimi znanimi dirigenti kot so dr. Danilo Švara, Uroš Prevoršek, Anton Nanut, Ciril Škerjanec, Marko Letonja, Uroš Lajovic, Milivoj Šurbek, János Kovácz, Wellisar Gentscheff, Jürgen Bruns, René Gulikers, George Pehlivanian… Mladi umetniki pod mentorskim vodstvom profesorjev Vasilija Meljnikova (godala), Jožeta Kotarja (pihala) in Boštjana Lipovška (trobila), pripravijo več projektov na leto, s katerimi se redno predstavljajo slovenskemu in tujemu občinstvu. V preteklih sezonah so med drugim z velikim uspehom gostovali na Dunaju, v Gradcu, Zagrebu, Beogradu in v Gorici, poleti 2004 in 2007 pa so se na elitnem festivalu "Young Euro Classic" v Berlinu po ocenah nemške glasbene kritike uvrstili med najboljše evropske mladinske simfonične orkestre.  


GM ODER 2008/2009

Sreda, 15.10.2008 - Galerija sodobne umetnosti ob 19.30

Uroš Barič, kitaraSreda, 3.12.2008 - Glasbena šola Celje ob 19.30

Sara Rustja, klavir
Sandi Vrabec, klarinet
Mojca Gal, violina
Jošt Kosmač, violončeloSreda, 21.1.2009 - Galerija sodobne umetnosti ob 19.30

Oskar Laznik, saksofon
Simon Klavžar, tolkalaSreda, 11.3.2009 - Galerija sodobne umetnosti ob 19.30

Kvartet klarinetov Tibia
Nejc Kreča, Damir Fajfar, Boštjan Vendramin, Urban KnezSreda, 8.4.2009 - Galerija sodobne umetnosti ob 19.30

Urška Arlič Gololičič, sopran
Irena Zdolšek, citreTorek, 12.5.2009 - Glasbena šola Celje ob 19.30

Rok Palčič, klavir
Živa Ciglenečki, violina
Tilen Artač, violončelABONMA PLUS 2008/2009

Torek, 18.11.2008 - Celjski dom ob 20.00

"Visoka družba" - Kabaret Berlin 1920 – 1930
Nika Vipotnik
Izbor in dramaturgija: Tone Partljič
Režija: Tijana Zinajić
Glasbeniki: Zmago Štih, Mladen Melanšek in Simon GorišekV kratkem obdobju Weimarske republike je v Nemčiji nastalo veliko zvrsti moderne umetnosti, najbolj pa se je razcvetel kabaret. Naša predstava oživlja nekaj najboljših trenutkov tega žanra iz zlate ere berlinskega kabareta, ki zahteva tako glasbeni, kot pesniški talent. Satirik Rudolf Nelson je bil uspešen skladatelj šansonov in kabareta že pred veliko vojno. Po letu 1918 pa sta se mu pridružila še dva nova, briljantna skladatelja, Friedrich Hollaender in Mischa Spoliansky. Skladala sta na odlične tekste Kurta Tucholskega, pronicljivega in politično angažiranega satirika, ter na tekste Marcellusa Schifferja, ki je parodično opisoval moderno in socialno podobo tistega časa. Sedemdeset let stari teksti so aktualni v vsakem obdobju, tudi ali predvsem v današnji družbi. JE čas za socialni kabaret.Sreda, 29.1.2009 - Celjski dom ob 20.00

"Solistika" - Glasbena predstava za dva solista in neomejeno število instrumentov
Boštjan Gombač in Marko Brznik
Režija: Branko Završan

Projekt je zastavljen v tradiciji glasbenih klovnov, enem od najstarejših zabavnih žanrov, ki se odlikuje z duhovitim in predvsem virtuoznim izvajanjem glasbe. Druženje / muziciranje klovnov v svoji nepredvidljivosti, zvedavosti, naivnosti in trmi, na odru postaja dvoboj. Dokazovanje, tekmovanje, podtikanje in odkrivanje novih naključnih zvokov na instrumentih, ki jih ponavadi ne vidite na nobenem koncertu resne glasbe, pripelje predstavo do virtuozne kulminacije.Torek, 17.3.2009 - Celjski dom ob 20.00

"Jacques Brel - Srce v kovčku"
Jure Ivanušič in skupina NORDunk
Bojan Logar, saksofon, klarinet
Gregor Antauer, klavir, hammond
Simon Šimat, kitara
Andrej Antauer, bas
Ciril Sem, bobni, tolkala
Miran Celec, bobni, tolkala
"Srce v kovčku" je gledališko-glasbeni dogodek ob spominu na tridesetletnico prerane smrti pesnika, skladatelja, igralca in režiserja ter velikana svetovnega šansona - Jacquesa Brela z njegovimi šansoni prevedenimi v slovenščino. Šanson, oziroma avtorska pesem, velja pri nas še zmeraj za nek sumljiv, "umetniški", "francoski" žanr, ki ga v glavnem posluša elita, tako-imenovanemu navadnemu človeku pa naj ne bi imela kaj povedat. Resnica je seveda popolnoma nasprotna. Šanson izhaja iz ljudske pesmi, ki s pesniškim in glasbenim jezikom spremlja ter komentira usodo prav tega tako-imenovanega malega človeka, mimoidočega, našega sopotnika, znanega in neznanega prijatelja ali sovražnika. V bistvu govori o usodi nas samih. S tem, ko mu nudi uteho, zaščito in upanje ter išče izhod, je zmeraj na strani človeka. Ampak - kot pravi Arsen – današnji običajen poslušalec, ki se je že prenajedel vsakdanjega zelja in fižola lahke glasbe, nima več prostora za ta kos kruha, ki leži na mizi pred njim. Dejstvo je, da nam tako ostaja ogromen glasbeno-pesniški prostor evropske in svetovne kulture neznan in tuj. Prav zato sem se odločil, da v slovenščino prevedem šansone velikana svetovnega šansona Jacquesa Brela. S skupino Nordunk, (ko so bili še Gusarji) smo pred dobrim desetletjem pripravili gledališko-glasbeno predstavo "Bil sem ti blizu" in kasneje izdali zgoščenko avtorskih pesmi "Ob desetih zvečer". Za nas torej ni mrtev ne šanson, ne Brel in tako vas z vsem srcem vabim na predstavo "Srce v kovčku", ki govori o njemu, ki je s svojim stihom in glasbo, pa tudi s svojim življenjem ustvaril pesem. Uporno, čudno, enostavno in modro.Torek, 19.5.2009 - Stari grad Celje (v primeru slabega vremena Celjski dom) ob 20.00

Skupina Orlek - Koncert ob 20. obletnici
Vlado Poredoš, vokal, kitara
Jure Tori, harmonika, klaviature
Bojan Bergant, kitara
Matej Fele, kitara
Mitja Tori, bas kitara
Sašo Marn, bobni
Kristijan Adamlje, saksofon
Ečo Matko, pozavna
Janez Tori, trobenta
Skupina Orlek ima svoj domicil v Zagorju ob Savi, v srcu rudarskih revirjev, v osrčju Slovenije. Njihova glasba je mešanica rock'n'rolla, nekakšen "folk punk polka rock", pestra instrumentalna zasedba pa jih nevede uvršča v etno folk glasbo, besedila so socialno - humorno obarvana. Vzpostavili so popoln kontakt in navdušili. Dokaz so uspešni nastopi na festivalih tovrstne glasbe - WOM festivali, Tanz & Folk Fest v Rudolstadtu (Nemčija), Folk Fiesta (Poljska), Druga godba (Slovenija) in drugi festivali po svetu: Musikfest v Bethlehemu (ZDA), Arts Festival Lahore (Pakistan), Folkherbst v mestu Plauen (Nemčija), Fringe festivali po Avstraliji in Novi Zelandiji (Sydney, Adelaide, Wellington...) ter mnogo drugih koncertov na festivalih po Madžarski, Avstriji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji in seveda po Sloveniji. Zaradi samosvojega zvoka in besedil je skupina vzbudila zanimanje tako strokovne kritike kot široke javnosti. Album Adijo knapi je bil večkrat nagrajen, in sicer: Zlata ptica - nagrada Liberalne akademije Slovenije, Maršev gojzar za band leta - nagrada študentskega radia Maribor (MARŠ) ter Občinsko priznanje. Prav tako sta bila albuma Adijo knapi in Melodije smoga in premoga nominirana za Zlatega petelina (slovenska različica Grammya). Album Salamurca in skladba Na Kum pa sta Zlatega petelina tudi prejela. Na albumu TETovirani 3, pa je tudi skladba PERKMANDELJC, za katerega so izdelali videospot v 3D animaciji. Videospot žanje velike uspehe na raznoraznih festivalih po vsem svetu.

 © Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print